Βιβλιοθήκη εικόνων

 
Τυροκομείο Μπουρδάκη «Διατηρούμε το τυροκομείο μας από το 1975 στα Καμισιανά του Δήμου Πλατανιά. Ερχόμενος ο επισκέπτης  θα βρει γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, ξηρό ανθότυρο, μυζήθρα, λαδοτύρια, στάκα», μας εξηγεί η κα Μαρία Μπουρδάκη, του ομώνυμου τυροκομείου. Τα προϊόντα του τυροκομείου βρίσκονται στην τοπική αγορά και όχι μόνο. «Εχουμε καταφέρει να εφοδιάζουμε πολλά καταστήματα εδώ στα Χανιά, αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος εκτιμά τα καλά, ποιοτικά αγαθά του τόπου μας και το βλέπουμε κάθε φορά που δοκιμάζουν κάποιο από τα τυριά μας», 


ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ 
 
Στο καταστημα μας θα βρείτε Επιλεγμένα Τυροκομικά Προϊόντα απο Το οικογενειακό  τυροκομείο Μπουρδάκη  της Κρήτης καθως και απο το τυροκομείο Τζίφρης της Αμφιλοχίας . 

Ανθότυρο 

Λευκό τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα και τα υπολείμματα τυρογάλακτος από την παρασκευή άλλων τυριών. Φρέσκο είναι πολύ μαλακό και χρησιμοποιείται για γλυκές και αλμυρές πίτες, τρώγεται ως συνοδευτικό στο τραπέζι ή ως επάλειψη στο ψωμί. Τρώγεται επίσης πολύ ευχάριστα με φρέσκα φρούτα.
Όπως όλα τα μαλακά τυριά, πρέπει να αναμειγνύεται καλά για να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά. Υπάρχει επίσης ξηρό ανθότυρο, το οποίο συντηρείται για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και τρίβεται πάνω από μακαρόνια ή χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα.

Φέτα
Η φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, αν και επιτρέπεται να περιέχει έως και ένα τρίτο κατσικίσιο. H βασική μέθοδος παρασκευής της δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά από αυτήν που περιγράφει ο Όμηρος στην Οδύσσεια.
Το χρώμα της είναι λευκό, συντηρείται σε άλμη, γάλα ή λάδι και υπάρχει σε διάφορους τύπους –από πολύ μαλακιά με υφή κρέμας έως σκληρή και από γλυκιά έως αλμυρή ή πικάντικη.
Η φέτα –μαζί με λίγες ελιές και ψωμί, κουλούρι ή παξιμάδι– ήταν το παραδοσιακό πρωινό στις αγροτικές περιοχές. Χρησιμοποιείται σε δεκάδες συνταγές, κυρίως πίτες, ενώ ως συνοδευτικό, συχνά σερβίρεται ραντισμένη με ελαιόλαδο και ρίγανη.
 
Γραβιέρα Κρήτης

Γεύση ελαφρά αλμυρή και γεμάτη από το βούτυρο και τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Έχει μικρές τρυπούλες και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η καλύτερη ποιότητα είναι όταν γίνεται από αμιγές πρόβειο. Τρώγεται κυριολεκτικά με κάθε τρόπο, αυτούσια, ωμή, με φρούτα και ψωμ,ί σε ομελέτες, ή μαγειρεμένη με κρέας αρνιού.
Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα.

 
Τσαλαφούτι Αμφιλοχίας

Λευκό, κρεμώδες τυρί με ελαφρώς ξινή γεύση και κάπως τραχιά υφή. Παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα αναμειγμένο με λίγο πρόβειο.
Σερβίρεται σκέτο, με ψωμί ή παξιμάδι, αλλά και ως ορεκτικό, αναμειγμένο με διάφορα αρωματικά βότανα, όπως ο μαϊντανός και το σκόρδο, ή ακόμα με πολτό από πιπεριά Φλωρίνης ή λιαστή τομάτα
 
Κρητική Στάκα 

Το πρόβιο γάλα ειδικά όταν μείνει μερικές ώρες, δημιουργεί πάνω στην επιφάνεια μια κρούστα, (τσίπα). 
Για να φτιάξουμε Στάκα μαζεύουμε την τσίπα κάθε μέρα, τη βάζουμε σ' ένα βάζο με λίγο αλάτι, και τη φυλάμε στο ψυγείο για να μην ξινίσει. 
Όταν μαζέψουμε αρκετή, τη βάζουμε σ' ένα τσικάλι με αλεύρι (περίπου 1 κρασοπότηρο αλεύρι σε μισό κιλό τσίπα) και λίγο αλάτι και την αφήνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο μέχρι να βγει το βούτυρο στην επιφάνεια. 
Μαζεύουμε αυτό το βούτυρο (Στακοβούτυρο), σ' ένα βάζο και αυτό που θα μείνει στο τσικάλι είναι η Στάκα.

 

Μυζήθρα Χανιώτικη

Λέγεται και «πυχτόγαλο». Στην περιοχή του Ψηλορείτη ονομάζεται «αθόγαλο». Είναι τυρί ωρίμανσης, μαλακό, μη φορμαρισμένο, με υφή αλοιφώδη που παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα. Πολύ γευστικό και δροσιστικό τυρί που χρησιμοποιείται σαν ορεκτικό, στις φημισμένες Σφακιανές πίτες, το χανιώτικο μπουρέκι (κολοκυθομπούρεκο), στα καλιτσούνια με σπανάκι και είναι (μαζί με τη στάκα) ένα από τα συνθετικά της Χανιώτικης μπουγάτσας.

 

     

Μοιράσου το στα κοινωνικά δίκτυα

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?